U tekstilnoj industriji Leskovačkog basena pedesetih godina osnovano je preduzeće za unapređenje tekstilne industrije, koje je na svom razvojnom putu menjalo svoj status i naziv.

U periodu od 1959 god. do 1963 god. Institut je obezbedio kompletnu opremu za sve vrste ispitivanja tekstilnih materijala. Od 1964 god. posluje pod nazivom Vunarski Institut “ Vunil “ i biva lociran u nove prostorije Tekstilne tehničke škole gde se i sada nalazi u sklopu Visoke strukovne škole za tekstil.

U periodu od 1964 god. proširuje poslovanje, povećava materijalnu osnovu rada, broj zaposlenih i svrstava se u vodećim kućama u zemlji i inostranstvu za kontrolu vune kako domaće tako i uvozne.

Osvajanje novih metoda ispitivanja kao i kontrole kvaliteta svih tekstilnih proizvoda. U „Vunil“-u realizovano je više od 120 istraživačkih projekata i niz specifičnih ispitivanja kao što su: postojanost na svetlost, nezapaljivost, vazduhopropustljivost itd. Vunarski Institut „Vunil“ poseduje sopstvenu biblioteku u oblasti tekstila koja danas broji preko 2.500 naslova, knjiga i časopisa kao takva velika je mogućnost korišćenja od strane šireg kruga zainteresovanih.

Od 20.06.2013 god. poslovanje se odvija pod nazivom Vunarski Institut „Vunil„ D.O.O. u Leskovcu.

Osnovne delatnosti Vunarskog Instituta su:

  • Laboratorija za sve vrste ispitivanja na tekstilnim materijalima,
  • Proizvodnja bakarnih i pokalaisanih pletenica u užad od žice (licne) debljine od 0,071; 0,10 ; 0,15; 0,20; po zahtevima kupaca.

Uključujući se u svetski pokret za unapređenje kvaliteta, VI „Vunil“ je među prvima pristupio poslu akreditovanju laboratorije za ispitivanje.
Odlukom ATS br 313/2020 od 27.07.2020. godine, naša laboratorija za ispitivanje prešla je na novi standard  SRPS ISO/IEC 17025:2017. Laboratorija je tehnički opremljena za sve vrste ispitivanja iz oblasti tekstilne tehnologije.


Naš osnovni moto je: „Ko prestaje da bude bolji, prestaje da bude dobar„ to nas obavezuje da stalno težimo napred, i da ulažemo napore u osvajanju novih znanja u oblasti delatnosti kojom se bavimo, kako bi naše usluge bile prepoznatljive po visokom nivou kvaliteta.